Meny:
Gravad älgfilé med papaya salsa
Citruslax i paket med couscous
Rabarberkompott med vaniljglass
Förrätt
Gravad älgfilé med papaya salsa
Gravad älgfilé
- 0.8 -1 kg älgfilé (eller oxfilé) (Skall ha varit fryst minst ett dygn)
- 2 krm rosmarin
- 8-10 enbär
- 1/2 dl grovt salt
- 1/2 dl socker
- 1 tsk krossad svartpeppar
- 6 cl konjak
Stöt rosmarin och enbär i en mortel. Blanda med salt, socker och krossad svartpeppar. Häll konjaken i en avlång påse. Lägg i filén och vänd den så att vätskan kommer åt överallt. Fördela saltblandningen över filén och försök få ut så mycket luft innan påsen försluts. Lägg den i ytterligare en påse och lägg in den i kylskåp. Tre dygn skall filén gravas.Vänd efter halva tiden.
Papaya salsa (8 pers)
- 2 burkar svarta bönor á 400 gr
- 1 röd chili (spansk peppar)
- 100 gr sockerärtor
- 2 papayor
- 1/2 dl hackad mynta
- 4 msk olivolja
- 1 citron (pressad saft, ca 1/4 dl
- 1 msk flingsalt
- 2 krm nymald svartpeppar
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Klyv chilin, ta bort kärnorna och innerväggarna. Finhacka chilin. Strimla sockerärtorna tunt. Skala och hacka löken- Skala, kärna ur och hacka papayan i små bitar.
Blanda alla ingredienserna till salsan och smaka av med salt och peppar.
Huvudrätt
Citruslax i paket med couscous (4 personer)
- 4 laxfilé bitar (á ca 125 gr)
- 1 knippa salladslök
- 2 apelsner
- 1 röd chili ex spansk peppar
- 1 tsk + 1/2 tsk salt
- 1 röd paprika
- 2 1/2 dl fullkornscouscous
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 påse färsk spenat (á 125 fr)
- 1 krm nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 gr. Lägg lagfilebitarna på var sitt stort ark aluminium folie. Strimla salladslöken. Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor.Kärna ur och strimla chilin. Fördela lök, apelsin och chilli på laxbitarna. Strö över en tsk salt.
Vik ihop folien till tättslutande paket och ställ dem på en plåt. Tillaga mitt i ugnen i 15-20 min.
Kärna ur och hacka paprikan. Tillaga couscous i vatten med grönskasbuljongtärningenligt förpackningens anvisning. Tillsätt paprika och spenat när ca 2 min av koktiden återstår. Smak av med en 1/2 sk salt och peppar. Servera laxen ur paketen med couscous till.
Efterrätt
Rabarberkompott med vaniljglass (8 pers)
- 250 gr rabarber
- 1/2 vaniljstång
- 1 dl socker
- 1 sk finriven ingefära
- 1 liter vaniljglass
- 1 dl mandelbiskvier
Ansa rabarberna och skär den i c stora bitar. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Smält ihop rabarber, socker, vaniljstång och vaniljfrön på svag värme under omrörning. Låt sjuda utan lock, under omrörning ca 10-15 min till lsgom kompotkonsistens. Servera gärna kompotten varm tillsammans med glass och mandelbiskvier som du lätt krossar medbrödkaveln.
Mvh,
Monica