Med var: Annette, Helena, Ulrica, Elisabet & Monica
Meny
Ricottatortini till ngt gott att dricka
Citronmelisskyckling och färgglad vårsallad
Vanilglass med varma skogshallon
Ricottatortini
Till 8 tortini
250 gr ricottaost
1 ägg
2 dl finriven parmensanost
1 citron, finrivet skal
2 hackade anjovis fileer
1 krm smulad torkad oregano eller basilika
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
4 körsbärstomater
Garnering
Färsk basilika eller oregano
Sätt ugnen på 200 gr. Vispa ricotta, ägg, parmesan, cintronskal & anjovis i en skål med elvisp. Smaka av med oregano el basilika, salt och peppar. Halvera körsbärstomaterna.
Fördela smeten i aluminiumfolieformar ställda på en plåt. Lägg en tomathalva med snittytan uppåt i varje. Grädda mitt i ugenen ca 15 min. Garnera med oregano eller balilika servering. Servera ljumma eller kalla.
Monicas kommentar till receptet: Jag tyckte inte det räckte med 15 min i ugenen. Jag hade dem inne i närmare 25 och jag satte på stark övervärme på slutet för att få lite färg.
Citronmelisskyckling
6 -8 kyckling fileer (det går givetvis att använda andra kycklingdelar eller styckade hela kycklingar)
1 msk flingsalt
Nymald svartpeppar ca ½ tsk
Citronmelissmarinad
1 ½ dl hackad citronmeliss (1 kruka)
3 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära, riven
2 msk kinesisk soja
1 dl rapsolja
Sätt ugnen på 200 gr. lägg kycklingdelarna i en långpanna och strö över salt och peppar. Blanda ihop marinaden och häll över kycklingen. Tillaga mitt i ugnen ca 45-50 min. Ös kycklingen några gånger under tiden. Kontrollera att kycklingen är väl genomstekt.
Monicas kommentar till receptet: Jag tog ut kycklingfileerna efter 45 min. då var de perfekt genomstekta.
Färgglad vårsallad
10 personer (orginalrecept)
1 ask körsbärstomater (250 gr)
1 väl mango
4 avocado
½ rödlök
1 påse baby spenat
1 ask gula mangoldskott elelr ruccolasallad
1 kruka basilika
2 paket (eller askar) cocktailmozzarella (à 125 gr)
1 msk flingsalt
1 dl pumpakärnor
1 krm nymald svartpeppar.
Honungsvinägrett
½ liten schalottenlök
1 msk honung
½ dl vitvinvinäger
1 dl rapsolja
½ dl olivolja
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Hlavera körsbärstomaterna. Skala och skär mango och avocado i klyftor eller skivor. Skala rödlöken och skär i tunna skivor.
Vinägrett: Skala och hacka löken. Blanda lök, honung och vinäger. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med salt och peppar.
Salladen: Lägg upp alla ingredienserna på ett stort fat. Blanda flingsalt och pumpakärnor och strö över salladen när den skall serveras. Krydda med svartpeppar.
Droppa dressingen över salladen precis innan den skall serveras.
Monics kommenter till receptet: Den sallden jag severade där uteslöt jag baslikan och jag köpte en påse ruccola, en påse mangold skott, en påse baby spenat och en påse blandade babysalladsblad, Men men tar den sallad man vill ha!!
Jag tog också mer körbärstomater och valde gula och röda, jag tog 1 ½ mango (tänk på att mango som sälj ofta är väldigt omogen - så det kan vara ide att köpa den några dagar innan servering!) Jag valde också att inte hälla flingsalt och svartpeppar över salladen och att servera dressingen vid sidan av. Tänk på att bästa sättet att köpa pumpakärnor på är att köpa den i lösvikt - Risenta har mûsliingredienser i lösvikt).
Vaniljglass och varma hallon
Köp en högklassig vaniljglass
Ta en liter hallon och värm på svag värme. Om de inte är sockrade, sockra med ca 1 dl socker /liter. Obs - får inte koka.