Länkar till annat som vi tycker är kul.

torsdag, mars 01, 2012

Recept: Blomkålssoppa


Blomkålssoppa

Enkel men delikat förrätt som går att förbereda långt innan. Musslorna ska dock helst halstras i sista minuten.


4 portioner, 30 min
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 schalottenlökar eller 1 gul lök, finhackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • smör
  • olivolja
  • 2 msk hackad färsk timjan eller oregano
  • 2 dl vitt vin
  • 7 1/2 dl kycklingbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 50 g hel skållad mandel


  1. Dela blomkålshuvudet i buketter. Spara 2 dl småbuketter och lägg åt sidan.
  2. Mjukfräs lök och vitlök i smör och olivolja tills det får lite färg. Tillsätt blomkålen (utom det sparade) och timjan och fräs i ytterligare ett par minuter.
  3. Slå på vin, buljong och grädde. Koka tills blomkålen mjuknat och mixa. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja efter smak.
  4. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Fräs de sparade blomkålsbuketterna och mandeln i ett par minuter. Salta. Fördela i fyra soppskålar.
  5. Fördela soppan i skålarna. Garnera med extra timjan och mandel.