Blomkålssoppa
Enkel men delikat förrätt som går att förbereda långt innan. Musslorna ska dock helst halstras i sista minuten.
4 portioner, 30 min
- 1 stort blomkålshuvud
- 2 schalottenlökar eller 1 gul lök, finhackade
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- smör
- olivolja
- 2 msk hackad färsk timjan eller oregano
- 2 dl vitt vin
- 7 1/2 dl kycklingbuljong
- 3 dl vispgrädde
- salt
- nymalen svartpeppar
- 50 g hel skållad mandel
- Dela blomkålshuvudet i buketter. Spara 2 dl småbuketter och lägg åt sidan.
- Mjukfräs lök och vitlök i smör och olivolja tills det får lite färg. Tillsätt blomkålen (utom det sparade) och timjan och fräs i ytterligare ett par minuter.
- Slå på vin, buljong och grädde. Koka tills blomkålen mjuknat och mixa. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja efter smak.
- Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Fräs de sparade blomkålsbuketterna och mandeln i ett par minuter. Salta. Fördela i fyra soppskålar.
- Fördela soppan i skålarna. Garnera med extra timjan och mandel.