Tjälknöl
Ingredienser
Ca 1,5 kg frusen fransyska av nöt.
12 krossade enbär
2 skivade vitlöksklyftor
Ca 1 msk timjan
Ca 1 msk rosmarin
2-3 smulade lagerblad
Grovt salt
12 krossade enbär
2 skivade vitlöksklyftor
Ca 1 msk timjan
Ca 1 msk rosmarin
2-3 smulade lagerblad
Grovt salt
Gör så här
Bred ut ett ca 1,5 cm lager med grovt salt i en form som är lite större än köttet.
Blanda i kryddorna och lägg det frusna köttet på saltblandningen i 75 graders ugn. Efter ca 3 tim kan du sätta i en termometer. 65 grader på köttet blir bra.
Det tar ca 7 timmar.
Ta bort köttet från saltbädden när det är klart i ugnen.
Låt svalna i folie. Ingen lag. Steken marinerar sig själv under tillagningen genom saltet. Servera helst köttet rumstempererat.
Monicas kommentarer:
Annettes tjälknöl – oslagbart recept!
En liten anekdot – jag spelade golf några dagar i somras med Agneta (vi som var i Sydafrika). Jag bodde hemma hos henne och jag hade gjort en tjälknöl som jag tog med mig. Halva var kvar när jag åkte. Nån dag senare bjöd hon in sina grannar på grillkväll – en av dem är kock. Även tjälknölen kom fram. Det blev en strykande åtgång och mycket beröm!
När jag använder älg (alltså icke kontrollerat kött) så vill jag ha innertemperaturen 74-75 grader.
Jag har upptäckt när jag bytte spis att de låga temperaturerna kan vara väldigt olika. Den jag har nu är kallare… så då sätter jag temperatuen på ca 85 till att börja med
Och jag går upp med temperaturen de sista timmarna till 90 -100 grader.då ta det ca 9–10 timmar!