Länkar till annat som vi tycker är kul.

fredag, september 23, 2016

Recept: Monicas älggryta

Gryta på vilt


6 portioner

800 g benfritt älg- eller
rådjurskött (av bogen)
2 msk Smör
salt och svartpeppar
1 gul lök
100 g rotselleri
1 morot
1 medelstor purjolök
1 vitlöksklyfta
3 dl rött vin
1 msk tomatpuré
3 dl viltfond
15 krossade enbär
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 1/2 dl Vispgrädde
150 g bacon
1 dl hackad persilja


Skär köttet i bitar, ca 2x2 cm. Bryn dem i smör. Lägg över i en gryta. Salta och peppra.
Finhacka löken. Skär selleri och morot i små tärningar. Skiva purjolök och vitlök. Fräs grönsakerna i smör och lägg över i grytan. Rör ner rödvin, tomatpuré och viltfond. Bind in kryddorna i en påse av gasbinda. Lägg ner i grytan. Koka på svag värme under lock ca 50 minuter, tills köttet är mört. Ta upp köttet och kryddpåsen ur grytan. Mixa grönsakerna. Lägg tillbaka i grytan och häll på grädden. Låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttet.
Skär baconet i strimlor och stek det. Strö bacon och persilja över grytan. Servera kokt potatis eller pasta till.

Monicas husmorstips!
Jag använder gärna rullen till gryta
Tänk på att viltfonden är ganska salt så var försiktig med saltet när du pepprar och saltar.
3 del viltfond är mycket  - jag drog ned något
Vitlöken kan gärna bli 2 klyftor. En klyfta är inte mycket i en sån gryta
Jag rörde ned några skedar svartbärsgelé också, det gott åt smaken!
Persilja kan ju uteslutas.