Ingredienser:
Portioner: 6-8
- 6-8 päron, några myntablad
Lag
1 l vatten
6 msk socker
2 1/2 dl torrt vin
1 dl färskpressad citronjuice
Chokladsås
2 äggulor
1 1/2 dl socker
1/2 5 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
2 1/2 dl mjölk (3%)
Tillagningstid: Över 20 min
Gör såhär:
- Skala päronen. Skär bort en tunn skiva i bottnen så att päronen står stadigt.
- Lägg päronen i en kastrull och häll på vattnet, det ska precis täcka. Tillsätt övriga ingredienser till lagen. Koka päronen mjuka. Kontrollera med en tandpetare. Det tar 10–30 minuter, beroende på hur mogna päronen är.
- Gör såsen under tiden. Värm upp mjölken i en kastrull, den får inte koka.
- Blanda äggulor, socker, mjöl och kakao i en annan kastrull.
- Blanda försiktigt ner mjölken i kakaoblandningen på svag värme. Rör om hela tiden. Såsen ska bli helt slät. När såsen kokat upp är den klar.
- Om såsen känns för tjock, späd med mer mjölk.
- Låt såsen svalna något. Ringla den över päronen. Garnera med myntablad. Servera med glass.