Länkar till annat som vi tycker är kul.

lördag, maj 08, 2010

Monicas Jordgubbsmarmelad

Ingredienser:
  • 2 liter (1 kg) jordgubbar.
  • 3/4 dl vatten
  • 1,8 l (1,5 kg) socker
  • Saften av en citron
  • 1 flaska Fruktpektin (säljs i små gröna glasflaskor)
  • ev en tsk citronsyra
Gör såhär:
Koka bären med vattnet och låt sjuda under lock i 5 min.
Tillsätt socker och citronsaft och blanda väl. Låt det koka upp och stormkoka under 1 min under omrörning.
Ta kastrullen från värmen och rör i fruktpektin. Skumma väl och rör i 5 min så att massan svalnar något och bären hindras att flyta upp. Häll upp marmeladen på burkar, låt svalna och tillslut.

Monicas kommentarer:
Skär sönder jordgubbarna i mindre bitar innan du kokar marmeladen.
Jag tycker det är lagom att ta saften från 1,5 citroner. Ev saften från en citron och en halv tsk
citronsyra (Fruktpektinet måsta ha citron för att stelna och en tsk citronsyra motsvarar en citron ungefär.)