
Recept på choklad-lingonparfaiten:
Serverades hos Annette 9/1-2008.
Ingredienser
8 port
Källa: Tillfällen att fira © 2008 Arla Foods AB
Choklad glass:
150 g mörk choklad
1 äggula
1 msk florsocker
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
Lingonglass:
1 äggula
2 msk florsocker
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1/2 dl rårörd lingonsylt
ev. 1 msk gin
Garnering:
kakao
lingon
lingonris
Gör så här
Smält chokladen i en skål över vattenbad. Rör ihop äggula och florsocker. Vispa grädden. Rör ner äggröran och lite av grädden i den smälta chokladen. Rör i resten av grädden. Häll smeten i en skål med rund botten. Sätt ner en mindre skål med plastfilm runt i chokladsmeten. Låt stå i frysen i minst 2 tim. Rör ihop äggula och florsocker. Vispa grädden. Blanda den med äggröran, lingonsylten och ev. gin. Häll lite varmt vatten i den lilla skålen så att den lossnar och lyft upp den. Häll lingonsmeten i hålet. Frys igen i minst 2 tim. Doppa skålen i varmt vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Låt en stå i rumstemperatur i ca 30 min. Ganera med lingon.