8-10 personer
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka samman vetemjöl och matfett
- Tillsätt äggulan och vatten
- Arbeta hastigt ihop till en deg
- Låt degen vila i kylskåpet åtminstone en halvtimme
- Gör under tiden citronkrämen
CITRONKRÄM:
3 dl vatten
2 dl strösockersaft av
2 citroner (1 dl)
5 strukna msk maizenamjöl
4 äggulor
rivet skal av 2 citroner
2 msk smör eller margarin
GÖR SÅ HÄR:
- Borsta citronerna noga i varmt vatten och torka av dem
- Riv det yttersta gula på skalen
- Pressa ur saften
- Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena i en kastrull(Obs! ej aluminium)
- Koka upp under omrörning och låt det koka ett par minuter
- Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under ständig omrörning tills krämen tjocknar (koka inte, krämen bränns lätt vid)
- Ta krämen från plattan, rör ner citronskal och matfett9. Låt krämen bli kall
PAJDEGEN:
- Värm ugnen till 225 grader
- Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant (24 cm i diameter)
- Nagga degen med en gaffel och ställ den att vila i 15 minuter
- Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter
- Låt pajskalet kallna och fyll det sedan med citronkrämen
- Ställ in i kylskåpet så att krämen stelnar
SÅ HÄR LÅNGT KAN MAN FÖRBEREDA !
MARÄNG:
5 äggvitor
1 tsk vanillinsocker
1½ dl strösocker
GÖR SÅ HÄR:
- Värm ugnen till 150 grader
- Vispa vitorna till hårt skum
- Tillsätt socker och vanillinsocker och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank
- Bred marängsmeten ovanpå pajen, forma den snyggt med en gaffel
- Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter eller tills marängen fått fin färg
Låt pajen svalna och servera sedan som efterrätt med kaffe och/eller portvin till.