Länkar till annat som vi tycker är kul.

onsdag, mars 05, 2008

Recept: Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

8-10 personer

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten

GÖR SÅ HÄR:
  1. Hacka samman vetemjöl och matfett
  2. Tillsätt äggulan och vatten
  3. Arbeta hastigt ihop till en deg
  4. Låt degen vila i kylskåpet åtminstone en halvtimme
  5. Gör under tiden citronkrämen

CITRONKRÄM:
3 dl vatten
2 dl strösockersaft av
2 citroner (1 dl)
5 strukna msk maizenamjöl
4 äggulor
rivet skal av 2 citroner
2 msk smör eller margarin

GÖR SÅ HÄR:
  1. Borsta citronerna noga i varmt vatten och torka av dem
  2. Riv det yttersta gula på skalen
  3. Pressa ur saften
  4. Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena i en kastrull(Obs! ej aluminium)
  5. Koka upp under omrörning och låt det koka ett par minuter
  6. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget
  7. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under ständig omrörning tills krämen tjocknar (koka inte, krämen bränns lätt vid)
  8. Ta krämen från plattan, rör ner citronskal och matfett9. Låt krämen bli kall

PAJDEGEN:
  1. Värm ugnen till 225 grader
  2. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant (24 cm i diameter)
  3. Nagga degen med en gaffel och ställ den att vila i 15 minuter
  4. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter
  5. Låt pajskalet kallna och fyll det sedan med citronkrämen
  6. Ställ in i kylskåpet så att krämen stelnar

SÅ HÄR LÅNGT KAN MAN FÖRBEREDA !

MARÄNG:
5 äggvitor
1 tsk vanillinsocker
1½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:
  1. Värm ugnen till 150 grader
  2. Vispa vitorna till hårt skum
  3. Tillsätt socker och vanillinsocker och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank
  4. Bred marängsmeten ovanpå pajen, forma den snyggt med en gaffel
  5. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter eller tills marängen fått fin färg

Låt pajen svalna och servera sedan som efterrätt med kaffe och/eller portvin till.