Rödvinssås med chili & kakao
Buffé nr 12 2006, sid 9
Portioner: 6-8
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Ingredienser:
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2-3 vitlöksklyftor1 tomat
1 1/2 msk kakaopulver
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
olivolja till stekning
salt, peppar
Gör så här:
- Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat.
- Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon.
- Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens.
- Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten.
- Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet.