http://www.lyckasmedmat.nu/recept.asp?receptnr=71
Räksoppa
Ingredienser:
4 portioner
Räkbuljong 500 g räkor med skal, till fonden används endast skalen
1 gul lök, hackad
1 morot, hackad
1 bit rotselleri, ca 25 g
3 msk matfett
2 msk tomatpuré
7 dl vatten
1 dl vitt vin
dillstjälkar
1 spansk peppar
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande
flytande buljong
Räksopparäkbuljong, enligt receptet ovan:
2 msk vetemjöl 4 dl vispgrädde 2 msk konjak, om så önskas Salt, Vitpeppar och Cayennepeppar räkor, de skalade av 500 grams påsen ½ dl vittvin
Gör så här
Räkbuljong 1:
Fräs lök, morot och selleri i fettet några minuter. Tillsätt tomatpuré och räkskal och rör om. Häll på vattnet och vinet och smula i buljongtärningarna.2. Koka under lock 25 minuter. Sila buljongen och koka sedan ned den till hälften och koka räksoppan eller frys in till senare.
Räksoppa1.
1. Koka upp den silade buljongen.
2. Blanda vetemjölet med hälften av grädden till en redning och red av buljongen.
3. Låt soppan koka ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt konjak, resterande grädden, salt och peppar. 4. Lägg räkstjärtarna i tallrikarna slå den heta soppan över garnera med en dillvippa.